Bäst på rester – här är vinnarna!

14 december, 2018

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.

  • Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger Karolina Karlsson, Landskrona Svalövs Renhållnings AB. Så klart är vi lite extra stolta över Parkskolan med bidraget, gratäng på rester som vann presentkort på klassfest från Matsmart, säger Karolina.

Totalt kom det in 160 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

  • Vi är verkligen glada över att så många var med och tävlade i årets Resterkocken. Resterkocken återkommer nästa höst, då hoppas vi på ännu fler bidrag från fler kommuner. Att minska matsvinnet ingår i kommunens avfallsplan och i FN:s globala mål för hållbar utveckling och ligger helt rätt i tiden, säger Ann Thorén, projektledare.

Här presenteras årets 24 vinnande bidrag i Resterkocken:

www.resterkocken.se

Kontaktperson:
Karolina Karlsson, kommunikatör, LSR Landskrona Svalövs Renhållnings AB
E-post: kkn@lsr.nu
Tel: 0418–450 212

Kontaktperson på Sysav:
Ann Thorén, projektledare,
E-post: ann.thoren@sysav.se
Tel: 040-6352247

Susanna Christensson, kommunikatör, Sysav
E-post: susanna.christensson@sysav.se
Tel: 040-635 2243


Fakta om matsvinn*:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Så här gick tävlingen till:
Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2018. Resterkocken återkommer hösten 2019.

Om Resterkocken:
Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.