Hög tid att minska soporna.

Så här långt har vi bara tillgång till en enda planet. Så det är hög tid att ta hand om den lite bättre. Och vi kan faktiskt alla göra en insats. Genom att minska soporna, till exempel. Då spar vi på jordens resurser och bidrar samtidigt till mindre utsläpp av växthusgaser.
Här kan du läsa mer om hur du kan lämna grejor som funkar till Återbruket och andra återvinnare. Tips och trix visar vad du kan göra rent praktiskt för att minska soporna. Här finns också länkar till sajter som är både givande och roliga. Där kan du lära dej ännu mer om en sopsnål attityd till vardagen.

Välkommen till återbruket!

Här minskar du soporna genom att lämna grejor du inte behöver och som andra sen får nytta av. Alla inkomsterna från försäljningen går till ideell verksamhet. Här bidrar du alltså till att ge ungdomar roliga, intressanta och vettiga aktiviteter i föreningslivet. På Återbruket jobbar du för miljön, Landskrona och framtiden.

Här kan du lämna prydnadssaker och köksgrejor som bestick och porslin. Liksom leksaker, sportprylar, tavlor, lp- och cd-skivor, dvd-film och nyare datorspel. Sportprylar som fotbollsskor, skidskor, inlines och hjälmar av alla slag är också efterlängtat.

En del grejor kan du tyvärr inte lämna. Vissa saker är för tunga att hantera och för stora för att få plats. Som fåtöljer, soffgrupper, bord och stolar. Vi tar inte heller emot sånt som drivs med nätström. Detta för att vi inte kan garantera att sakerna fungerar säkert.

Du kan lämna saker på Återbruket hos oss på LSR och handla begagnat hos Återbruket på Eriksgatan 14B i Landskrona.

Fler lokala återvinnare.

Landskrona

Föreningen Malvan, loppisförsäljning. Kläder och prylar på Drottninggatan 19. Inlämning på Artillerigatan 5A. På LSR:s återvinningscentral (åvc) kan du lämna kläder till Malvans loppis.
Telefon 0418-23003, malvan.se.

Larssons Lager, antikt och loppis. Kuskahusgränden 1. Telefon 0734 352320, larssonslager.com.

LISA (Landskronas idrottsföreningars samorganisation), loppis i samarbete med LSR. Eriksgatan 14B. Du kan även lämna in saker till LISA:s loppis på Landskronas åvc. Telefon 0733 670817, landskronaidrotten.se.

Röda Korset, loppisförsäljning. Föreningsgatan 88-90. Telefon 0418-59225, kommun.redcross.se/landskrona/motesplatser/second-hand/.

Segerströms Antikvariat & Loppis. Norra Infartsgatan 22 A. Säljer enbart via internet. Telefon 0418-58895, 0700 317490, segerstromsantikvariat1.se.

Svalöv

Tumlaren AB, antikviteter och konstföremål. Norrvidinge 1248, Teckomatorp. Ring och kolla när du kan komma. Telefon 0418-660152, 0707 688129, tumlarenantik.se.

Tips och trix för mindre sopor.

Satsa på att köpa begagnade prylar i stället för nya.

Grejor du inte behöver kan du sälja eller byta. Eller ge bort på till exempel Återbruket. Många leksaker kastar vi i onödan.

Laga grejor och kläder som gått sönder i stället för att kasta och köpa nytt.

Låna verktyg av grannen – alla behöver kanske inte egen borrmaskin.

Köp grejor som håller länge.

Tacka nej till onödiga förpackningar. Som den där påsen man alltid får i affären när man köper minsta pryl.

Återanvänd plastkassen eller ta med en tygkasse och handla maten i. Nu använder vi runt 700 miljoner plastkassar varje år i Sverige. Bara för att bära hem maten.

Satsa mindre pengar på grejor och mer på att göra något kul, häftigt eller mysigt. Upplevelser på egen hand eller med familj, polare och jobbkompisar.

Tacka nej till reklam i brevlådan.

Skippa pappersfakturor och betala räkningarna på internet.

Drick kranvatten i stället för flask- och burkvatten. Då blir det inga sopor alls.

Planera inköpen så du inte köper mer mat än du behöver.

Ät upp käket eller frys in det. 57 procent av vårt matavfall är helt onödigt.

På matrester kan du ordna fina fester.

Bäst före-datum är ingen lag – kolla, lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Slangintematen.se

Matsvinn.se

Livsmedelsverket tipsar om hur du minskar matsvinnet.

Naturvårdsverket har mer info om matsvinn.

Kunskap och annat hållbart kul.

LSR har för tillfället inget eget undervisningsmaterial till skolorna i Landskrona och Svalöv. Men det finns andra i vår bransch som har tagit fram bra och kul material.

En värld utan sopor. Här hittar du tips och idéer på hur du kan minska avfallet. Det är Göteborgs Stad som har tagit fram den här sajten.

Natur- och miljöboken. Grundskolans årskurs 4-6 kan utan kostnad beställa Natur- och miljöboken från Svenska Kunskapsförlaget. Den är ett läromedel i natur- och miljökunskap. Idén är att ge barnen bra miljökunskaper så vi kan få hållbar utveckling och bättre miljö i framtiden.

Håll Sverige Rent. En ideell och obunden stiftelse, instiftad av Naturvårdsverket och Returpack AB. Här kan du hitta en hel del material. Bland annat i form av deras största projekt för skolor, Grön Flagg.

sopskolan.se. Här kan du lära dej mer om hur du ska göra med olika sorters sopor. Du kan också testa dina kunskaper när gäller sånt som farligt avfall och elavfall. Det är Avfall Sverige som har tagit fram sajten.

Bamsetidningen. På Förpacknings- och tidningsinsamlingens sajt kan du beställa Bamsetidningen som handlar om återvinning av förpackningar och tidningar. Den är gratis för alla barn i exempelvis förskolor, daghem och förskoleklasser.

Avfall Sverige Kampanj. Sortera vanliga sopor, elavfall och farligt avfall på tid! Och kolla om ditt resultat når topplistan.

One planet. Sajt för ungdomar där du kan klicka dej fram till din egen klimatsmarta livsstil. Här får du förklaringar på hur vi bättre kan hushålla med jordens resurser. Du får också tips på material och arbetsuppgifter du kan jobba med. Det är regionala avfallsbolaget i norra Stockholm Sörab som har skapat hemsidan.

sopspelet.se. Här spelar du en mask som ska ta vara på sopor som människor slänger omkring sej – restavfall, matavfall, förpackningar och farligt avfall. Sopspelet är utvecklat av Vividice tillsammans med Trollhättan Energi AB.

Skitlite 2020.

I nordvästra Skåne har 11 kommuner beslutat att minska sopmängderna rejält fram till 2020. Avfallsmängden ska minska från 500 kilo per person och år till 320 kilo. Mängden felsorterat avfall ska minska från 200 till 100 kilo per person och år. Och mängden farligt avfall och elavfall ska halveras till 2020. Mer hittar du på skitlite2020.se.

Kliv upp i avfallstrappan!

När det gäller att ta hand om soporna från hushållen är vi duktiga. I Sverige återvinner vi nu drygt 99 procent. Men viktigare än att återvinna är att se till så vi inte skapar så mycket sopor. Det är vi dåliga på. Mellan 1994 och 2015 ökade den totala mängden hushållsavfall i Sverige med 34 procent. Det minskar lite under lågkonjunktur, men när ekonomin tar fart går sopmängderna upp igen.

Så nu måste vi helt enkelt bli bättre på att minska på soporna. Tips hittar du på Bli sopsmart!

EU:s avfallstrappa bygger på ett EU-direktiv och gäller alltså som lag. Trappan visar vad som är bäst och sämst för miljön när det gäller att ta hand om våra sopor. Bäst är att se till så det inte blir nåt avfall. Sämst är att deponera, alltså att lägga soporna på tippen eller deponin.

Minska avfallet.
Se till att sopor inte uppstår.

Återanvänd produkter.
Exempelvis returflaskor av glas som kan användas många gånger.

Återvinn material.
Exempelvis burkar av aluminium som blir nya burkar.

Återvinn energi.
Exempelvis genom förbränning för uppvärmning.

Deponera.