Ta frukt och grönt i påsen för matavfall!

3 juni, 2019

Nu startar torghandlarna i Landskrona, ICA Supermarket i Svalöv och LSR ett gemensamt projekt. Syftet är dels att minska användningen av plastpåsar, dels att få bättre kvalitet på matavfallet LSR samlar in. Nu kan du helt enkelt bära hem frukt och grönt i LSR:s bruna papperspåse för matavfall. Den som också är den enda rätta för matavfallet där hemma.

Under 2018 minskade mängden matavfall som LSR levererade för produktion av biogas och biogödsel kraftigt. Plast är det största problemet. Det kan till exempel handla om att den bruna papperspåsen förpackas i en plastpåse innan den hamnar i kärlet för matavfall. Eller att plastförpackningar smiter med ner i den bruna påsen för matavfall. I båda fallen måste matavfallet kasseras.

Även påsar av bioplast som är nedbrytbara och komposterbara förstör matavfallet. Och då blir det varken biogas eller gödsel. I stället går matavfallet till förbränning. Ett stort slöseri med en viktig resurs.

Bara en påse är rätt påse

Det är alltså bara en påse som är rätt påse för matavfallet. Det är den bruna papperspåsen som du normalt får antingen via fastighetsbolaget, från bostadsrättsföreningen eller direkt från LSR. Och det är den påsen som du nu får tillgång till hos ICA Supermarket i Svalöv och på Rådhustorget i Landskrona.

Godkänd för livsmedel

I stället för att bära hem frukt och grönt i plastpåse kan du alltså välja papperspåsen som är rätt för matavfall. Och som gör dubbelt jobb när du sen använder den för bananskal, matrester och kaffesump innan du kastar den där hemma.

LSR:s påse är testad och godkänd för livsmedel. Plastpåsar för frukt och grönt kommer att finnas kvar även i fortsättningen på torget och hos ICA Supermarket. Genom att välja rätt påse hela vägen kan du både minska plastanvändningen och förbättra det viktiga matavfallet.