LSR - Landskrona Svalöv Renhållnings AB » Släng inte maten

Spara upp till 6 000 kronor!

En tvåbarnsfamilj kan faktiskt spara uppåt 6 000 kronor om året på att inte slänga mat i onödan. Det har Livsmedelsverket räknat ut. Här kommer några tips på hur du kan minska matsvinnet.

Planera inköpen så du inte köper mer mat än du behöver.

Hoppa spontanköp, typ köp tre och betala för två.

Laga lagom mycket mat och frys in det du inte orkar äta upp.

Bäst före-datum är ingen lag – kolla, lukta och smaka på maten innan du kastar den.

Ha inte högre temperatur i kylen än 4-5 plusgrader.

En termometer är bra att ha i kylen. Förvara mjölk, kött och fisk där det är som kallast i kylen och frukt och grönt där det är lite varmare.

Matrester kan du lätt göra matlådor av.

Förvara mjukt bröd i plastpåse och rumstemperatur. Eller i frysen om du vill spara det längre tid.

För knäckebröd är det viktigt med torr miljö.

Kokt ris, pasta och bönor går bra att frysa in.

I kylen håller äggen flera veckor efter bäst före-datum.

Smör och margarin kan du förvara länge i frysen.

Matolja ska helst förvaras mörkt och svalt. Den klarar sig länge även i rumstemperatur.

Så kallade torrvaror – som mjöl – håller längre där det är mörkt, torrt och svalt.

Frön och nötter trivs bäst i kylen. Men cashewnötter vill ha lite högre temperatur, mellan 8 och 12 grader.

Marmelad, sylt och ketchup behöver inte stå i kylen förrän förpackningen är öppnad.

Soja klarar sig länge i rumstemperatur även efter att du öppnat förpackningen.

Med matrester kan du fixa nya fester. På slangintematen.se/restrecept/ hittar du bra tips på nya smaskiga rätter.

Matsvinnet.se har både recept och tips på hur man minskar matsvinnet.

Livsmedelsverket tipsar om hur du minskar matsvinnet.

Naturvårdsverket har mer info om matsvinn.