Viktigt vid sortering av matavfall

14 februari, 2019

När du sorterar ditt matavfall rätt gör det jättestor nytta. För då blir det biogas för våra fordon och gödsel på våra åkrar. Men om du lägger matavfallet i dina vanliga sopor blir det inte så bra. Och ännu sämre blir det om du lägger det i fel sorts påse – typ av plast.

Det är inte alltid helt lätt att veta vad som är matavfall och vad som inte är det. Tepåsar, kaffefilter, pappersservetter och blommor i vas till exempel. Allt det där kan du sortera som matavfall. Men tuggummi är restavfall och ska gå i den vanliga soppåsen!

Bara en påse är rätt för matavfall
Allra sämst är om fel saker hamnar i kärlet för matavfall. Riktigt viktigt är att du använder rätt påse. Alltså den bruna påsen som kommer från oss. Alla andra påsar förstör matavfallet. Det gäller förstås påsar av plast, men också påsar av bioplast eller majsstärkelse. När såna dyker upp i matavfallet går det till förbränning och blir varken biogas eller gödsel.

Få hjälp av sortera rätt!
Matavfall som hamnar i ditt restavfall går också till förbränning och det är inte så bra. För matavfall är rätt fattigt på energi och därför är det slöseri att elda upp det. Mycket bättre att det blir biogas och gödsel. Matavfall är till exempel skal från frukt och grönsaker, kaffe- och tesump med filter, råa och lagade matrester, äggskal, snittblommor (som du har i vas), hushållspapper, fiskrens och räkskal. Du kan lätt kolla hur du ska sortera ditt matavfall rätt här under Sortera rätt!

Matavfall med max nytta
Använd bara rätt påse. Och lägg enbart matavfall i påsen. Det är vad som gäller för att ditt matavfall ska göra störst nytta. Ett rätt enkelt jobb som vi alla vinner på.

Om matavfallspåsar
LSR:s matavfallspåsar är gjorda av papper. De är lätta att hantera när matavfallet ska behandlas genom rötning och bli till biogas. Den behandlingsanläggning dit vi skickar matavfallet är anpassad efter papperspåsar.

Om man i stället hade använt plastpåsar till matavfallet hade det blivit mycket svårare att göra biogas. När matavfallet behandlas bildas biogas, kvar blir en produkt som vi kallar rötrest. Rötresten innehåller jättemycket näringsämnen och är perfekt att använda som gödsel på åkermark. Men, om plast kommer med i behandlingen så blir den kvar i rötresten. Den bryts inte ner. Inte ens de påsar som kallas bio-påsar bryts ner. Det gör att rötresten med all näring inte kan användas på åkern. Vilket vi tycker är slöseri.

Andra kommuner som har bio-påsar till matavfallet måste lägga mycket resurser på att få bort plasten från matavfallet. Till exempel genom en förbehandling eller en efterbehandling. Plasten fastnar gärna i rörliga maskindelar och hela behandlingsprocessen blir dyrare jämfört med när matavfall i papperspåsar behandlas.

Problemet är att plastpåsen ska hålla så länge den används. Det gör det också svårt att få till en snabb och bra nedbrytning i avfallsledet.

När ska man använda nedbrytbar plast?
Nedbrytbara plaster passar bäst till specifika ändamål där funktionen nedbrytbarhet verkligen gör nytta. Exempelvis inom det medicinska området eller för mat- och trädgårdsavfall som komposteras.