Du vinner på återvinning.

Återvinning spelar roll om jordens resurser ska räcka även till barn och barnbarn. Och dessutom är det viktigt att vissa saker aldrig hamnar i dina sopor. Dit hör grovavfall, elavfall, farligt avfall och mediciner. En del av det här är farliga saker som ställer till stor skada i vår miljö. Så du gör planeten en verklig tjänst när du lämnar det avfallet till återvinning.

Grovavfall till åvc.

Grovavfall är det som tar så stor plats att du inte får ner det i sopkärlet. Som möbler, cyklar, trumset och trampbilar. Grovavfallet tar du till återvinningscentralen (åvc) och lämnar utan kostnad där. Vi har en åvc i Landskrona, en i Svalöv och en mottagningsstation på Ven. Packlista till åvc hittar du här.

På återvinningscentralen i Landskrona och Svalöv tar vi emot brännbart, elektronik, farligt avfall, vitvaror, metall, skrot, kyl och frys, schakt, trädgårdsavfall, ris och grenar, gips, trä, tryckimpregnerat trä, wellpapp och kartong, stoppade möbler, isolering och planglas.

På mottagningsstationen på Ven tar vi emot brännbart, ej brännbart, metall, skrot, trä, tryckimpregnerat trä, farligt avfall, elektronik, trädgårdsavfall och schakt.

Lämna till återbruk

Har du saker eller kläder som du vill bli av med som är rena, hela och fungerar. Och som andra kan ha nytta och glädje av i stället för att det blir avfall. Då kan du lämna dom till återbruk här.

El och farligt till åvc.

Elavfall och farligt avfall typ alla sorters lampor, färg, batterier och parfymer lämnar du också utan kostnad på åvc. Den här sortens avfall innehåller mängder med elakheter. Det är väldigt viktigt att det inte hamnar i soporna.

Det finns även möjlighet att lämna mindre el-avfall i våra Samlare som finns på Coop i Landskrona och på ICA i Svalöv.

Håll även utkik efter vår kampanjinsamling som vi har varje år. Då gör vi flera stopp runt om i Landskrona och Svalövs kommun där du enkelt och smidigt kan lämna farligt avfall och elektronik.

Medicin till apoteket.

Medicin du inte har användning för lämnar du på apoteket. Släng den inte i soporna och spola aldrig ner medicin på toaletten. Kasserade kanyler lämnar du på apoteket i särskild behållare som du får där. Att lämna medicin och kanyler på apotek kostar inget.

Det här lämnar du till åvs.

Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som ansvarar för återvinningsstationerna (åvs) i kommunerna. FTI samlar in och återvinner förpackningar av metall, kartong, plast, wellpapp och glas. Plus tidningar, reklamblad, papper från skrivare och annat returpapper. På ftiab.se hittar du närmaste åvs.