Du vinner på återvinning.

Återvinning spelar roll om jordens resurser ska räcka även till barn och barnbarn. Och dessutom är det viktigt att vissa saker aldrig hamnar i dina sopor. Dit hör grovavfall, elavfall, farligt avfall och mediciner. En del av det här är farliga saker som ställer till stor skada i vår miljö. Så du gör planeten en verklig tjänst när du lämnar det avfallet till återvinning.

Grovavfall till åvc.

Grovavfall är det som tar så stor plats att du inte får ner det i sopkärlet. Som möbler, cyklar, trumset och trampbilar. Grovavfallet tar du till återvinningscentralen (åvc) och lämnar utan kostnad där. Vi har en åvc i Landskrona, en i Svalöv och en mottagningsstation på Ven. Packlista till åvc hittar du här.

Lämna till återbruk

Har du saker som du vill bli av med som är rena, hela och fungerar. Och som andra kan ha nytta och glädje av i stället för att det blir avfall. Då kan du lämna dom till Återbruket uppe på vår återvinningscentral i Landskrona.

LSR samarbetar med LISA (Landskronas idrottsföreningars samorganisation). Detta för att utöka och förbättra återanvändningen av det du lämnar till oss.

El och farligt till åvc.

Elavfall och farligt avfall typ alla sorters lampor, färg, batterier och parfymer lämnar du också utan kostnad på åvc. Den här sortens avfall innehåller mängder med elakheter. Det är väldigt viktigt att det inte hamnar i soporna.

Det finns även möjlighet att lämna mindre el-avfall i våra Samlare som finns på Coop i Landskrona och på ICA i Svalöv.

Avfall åvc tar emot.

Brännbart, elektronik, farligt avfall, vitvaror, metall, skrot, kyl och frys, schakt, trädgårdsavfall, ris och grenar, gips, trä, tryckimpregnerat trä, wellpapp och kartong, stoppade möbler, isolering och planglas.

Detta kan du lämna på Ven.

På Vens mottagningsstation tar vi emot brännbart, ej brännbart, metall, skrot, trä, tryckimpregnerat trä, farligt avfall, elektronik, trädgårdsavfall och schakt.

Medicin till apoteket.

Medicin du inte har användning för lämnar du på apoteket. Släng den inte i soporna och spola aldrig ner medicin på toaletten. Kasserade kanyler lämnar du på apoteket i särskild behållare som du får där. Att lämna medicin och kanyler på apotek kostar inget.

Det här lämnar du till åvs.

Det är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som ansvarar för återvinningsstationerna (åvs) i kommunerna. FTI samlar in och återvinner förpackningar av metall, kartong, plast, wellpapp och glas. Plus tidningar, reklamblad, papper från skrivare och annat returpapper. På ftiab.se hittar du närmaste åvs.

Lämna second hand.

Landskrona

Återbruket är ett samarbete mellan LSR och LISA (Landskronas idrottsföreningars samorganisation). LISA driver butiken Återbruket nere på Eriksgatan 14B. I butiken säljs saker som skänkts av kommuninvånarna i Landskrona. 70% av intäkterna från försäljningen går till ideell verksamhet. Återbrukets butik finns på Eriksgatan 14B. Telefon 0733 670817, landskronaidrotten.se.

Föreningen Malvan, loppisförsäljning. Kläder och prylar på Drottninggatan 19. Inlämning på Artillerigatan 5A. Malvan har ett stort, blått kärl på åvc i Landskrona. Genom Malvan samlar LSR här in kläder till behövande i Landskrona. Telefon 0418-23003, malvan.se.

Rädda Barnens Hus i Landskrona. Insamling och second hand av barn saker på Ringvägen 44 i Landskrona. Öppet måndag – torsdag 9-17, Söndag 10-15. Telefon: 073-872 78 14, Rädda Barnens Hus i Landskrona Facebook.

Myrorna har en klädinsamling på åvc i Landskrona. Myrorna gör varje år en väldigt intressant hållbarhetsrapport där de redovisar miljöpåverkan och hur mycket deras verksamhet sparat på våra resurser. myrorna.se

Larssons Lager, antikt och loppis. Kuskahusgränden 1. Telefon 0734 352320, larssonslager.com.

Röda Korset, loppisförsäljning. Föreningsgatan 88-90. Telefon 0418-59225, kommun.redcross.se.

Segerströms Antikvariat & Loppis. Norra Infartsgatan 22 A. Säljer enbart via internet. Telefon 0418-58895, 0700 317490, segerstromsantikvariat1.se.

Svalöv

Emmaus har ett samarbete med LSR på åvc i Svalöv, där Emmaus har en container. Här kan du lämna kläder som säljs i Emmaus lokaler i Fredriksdal, Ask 1790 mellan Marieholm och Röstånga. Emmausfredriksdal.se

Tumlaren AB, antikviteter och konstföremål. Norrvidinge 1248, Teckomatorp. Ring och kolla när du kan komma. Telefon 0418-660152, 0707 688129, tumlarenantik.se.