Tid att haka på den cirkulära ekonomin.

19 november, 2020

Nu på måndag 23 november är det Circular Monday, tidigare kallad White Monday. En motpol till köphetsen på Black Friday. En måndag att gå in rejält för det som kallas cirkulär ekonomi.
Den svarta fredagen är en storsatsning på den linjära ekonomin, kan man säga. Och det betyder att en vara produceras nånstans, ofta väldigt långt bort i världen. Produkten fraktas hit där vi köper och använder den ett tag och sen skrotar vi den. Stora mängder avgaser och avfall och rejäl klimatpåverkan blir det med linjär ekonomi. Håller inte i längden, eller hur?

Häng på och slut cirkeln
Faktum är att alla vi konsumenter i stället kan bidra till det som kallas cirkulär ekonomi. Och bli en del av en växande rörelse både i Sverige och internationellt. Cirkulär ekonomi innebär enkelt uttryckt att vi inte skapar vare sig avgaser eller avfall. Det handlar inte om att sluta shoppa, utan att göra det mera klimatsmart och så det inte förbrukar jordens resurser i onödan. Och det finns tre huvudspår vi faktiskt rätt lätt kan följa i det jobbet.

Hyr upplevelse i stället för att köpa produkt
Förr skeppades cd-skivor över hela världen men i dag är dom betydligt färre. För nu kan vi ju ha musik i öronen hela tiden utan den där lilla plastskivan. Och det finns många ställen där du till exempel kan hyra verktyg och maskiner du använder rätt sällan. Samma gäller kläder. Låna grejor är en variant. Grannen har kanske den där slagborren du behöver högst en gång vartannat år?

Reparera i stället för att skrota
När du får punka på hojen är det inte troligt att du dumpar den och köper en ny. Du lagar nog däcket. Så kan du också göra när det gäller till exempel elektronik och kläder. Vi kan också ställa högre krav på jättarna i elektronikbranschen. Så de reparerar apparaten som kraschat i stället för att pressa på oss en ny. Och numera är det inte heller så svårt att hitta mindre firmor som jobbar just med reparationer.

Återanvänd sånt som fungerar
Kläder, köksprylar, böcker, cyklar, leksaker, möbler, datorer, mobiler… Listan kan bli hur lång som helst. Det finns nu massor av ställen – både fysiska butiker och på nätet – där du kan köpa fina och fullt fungerande begagnade saker. I stället för nyproducerade som belastar planeten ännu mer.

Join the movement!
Circular Monday är alltså nu på måndag 23 november. Då kan du på allvar haka på den heta trenden med cirkulär ekonomi. Klart bättre för planeten än Black Friday. Mer om hur du kan bidra till en ljusare framtid hittar du på circularmonday.com. Och här på lsr.nu under Sopsmart hittar du fler exempel på hur du kan göra mer hållbara val som sparar på jordens ändliga resurser.