För att öka återvinningen och göra det enklare för alla att sortera rätt har regeringen beslutat om nya regler för hur förpackningar ska samlas in.
Från 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för att samla in hushållens förpackningar. Något som idag sköts av producenterna. Senast den 1 januari 2027 ska alla kunna lämna förpackningar i nära anslutning till sin bostad, så kallad fastighetsnära insamling (FNI). Om din fastighet har FNI av förpackningar idag kommer det ske vissa förändringar redan vid årsskiftet.
I och med att insamlingen av förpackningar blir kommunal så tar LSR över ansvaret för insamlingen av förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas från:
LSR har tecknat avtal med ett antal entreprenörer som får samla in förpackningar och tidningar i Landskrona stad och Svalövs kommun från
1 januari 2024. Godkända entreprenörer hittar du här.
För insamling av förpackningar väljer du som fastighetsägare en av entreprenörerna som godkänts av LSR. Ta gärna in offerter för det upplägg och pris som passar era behov och möjligheter bäst.
Har du redan ett avtal för insamling av förpackningar kan du fortsätta med detta så länge entreprenören är godkänd av LSR.
LSR kommer ersätta fastighetsägaren för en del av kostnaderna för insamling av förpackningar, redan från 2024. Ni som redan idag betalar för att få förpackningar hämtade kommer alltså minska era kostnader framöver. Ju fler förpackningsslag som sorteras och samlas in desto högre blir ersättningen.
Senast den 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling av förpackningar vara införd för alla hushåll.
LSR uppmuntrar dej att införa FNI av förpackningar och tidningar så fort som möjligt. Då gör du både miljön och dina boende en stor tjänst. För alla vinner på att återvinna fastighetsnära!
Det är fastighetsägarens ansvar att se till att möjligheten för fastighetsnära insamling är uppfylld. Därför är det bra att redan nu se över så det finns tillräckligt med utrymme på fastigheten för fler och/eller större kärl. Tänk på att minst 5 olika sorters förpackningar ska sorteras och samlas in senast 1 januari 2027.
En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma behållare för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. För att verksamheter ska få dela kärl med hushållen måste detta enligt lag anmälas till kommunen. Anmälan gör du som fastighetsägare här.
Här hittar du frågor och svar om FNI av förpackningar för flerbostadshus. Har du ändå inte hittar svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss på info@lsr.nu. Så hjälper vi dej!
Att avfallet ska sorteras och samlas in på eller i nära anslutning till fastigheten.
Förpackningar är produkter som används för att skydda, lagra och bevara andra produkter. Den kan vara av till exempel plast, papper, metall eller annat material.
Det gäller förpackningar av papper, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas från hushållen. Förpackningar av tidningar samlas också in av entreprenören.
Från 2024 får kommunerna också ansvar för att samla in förpackningar av trä och övriga förpackningar av textil, keramik och porslin på återvinningscentralerna (åvc).
Sedan 2022 har Sveriges kommuner ansvaret för insamling av tidningar. Som fastighetsägare till flerbostadshus kan du välja vilken godkänd entreprenör du vill anlita för hämtningen av tidningar här.
Förpackningarna skickas till behandlingsanläggningar som till stor del återvinner avfallet till nya produkter, förpackningar och tidningar.
Förpackning av plast – av de hårda plastförpackningar du återvinner gör man exempelvis blomkrukor och plastmöbler. Mjuka plastförpackningar blir bland annat nya påsar och sopsäckar.
Förpackning av papper – de pappersförpackningar du sorterar kan återvinnas mellan fem och sju gånger och blir sedan nya förpackningar. När pappersfibrerna är utslitna går dom till energiåtervinning och blir värme och el.
Förpackningar av metall – stål och aluminium kan man återvinna hur många gånger som helst utan att förlora särskilt mycket i kvalitet. Att använda återvunnen aluminium vid nytillverkning sparar hela 95 procent av energin jämfört med att använda ny råvara.
Förpackningar av glas – efter att du lämnat glasförpackningar på åvs kan glaset återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten blir sämre. Att använda ditt återvunna glas vid tillverkning av nytt glas kräver 20 procent mindre energi än när man använder ny råvara. Det mesta av det glas du återvinner går till tillverkning av nya flaskor och byggisolering.
Tidningar och liknande – återvunna tidningar blir pappersmassa och resultatet blir nya tidningar. En del blir hushålls- och toalettpapper. Papper kan bli nytt papper upp till 25 gånger. Återvinningen sparar 70 procent av energin jämfört med att använda ny pappersmassa.
Senaste statistiken visar att två tredjedelar av alla förpackningar återvinns till nya produkter – men återvinningen kan bli ännu bättre eftersom en tredjedel fortfarande hamnar i restavfallet och går till energiåtervinning. Det är inte bästa miljönyttan.
Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska motsvarande utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar per år.
Och visste du att papper kan bli nytt papper upp till sju gånger och metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst? Därför är det så viktigt att vi återvinner förpackningar i stället för att slänga dem i restavfallet.
Senast 1 januari 2027 ska alla ha möjlighet att lämna sina förpackningar på eller i nära anslutning till fastigheten. Det gäller boende i småhus, lägenheter och bostadssamfälligheter. Syftet med de nya lagändringarna är att öka återvinningen av förpackningar och samtidigt minska mängden restavfall.
Har du som fastighetsägare redan ett avtal för förpackningsinsamlingen kan du fortsätta med detta så länge entreprenören du valt är godkänd av LSR. Vilka entreprenörer som är godkända hittar du här.
FNI för förpackningar av papper, plast, metall, ofärgat och ofärgat glas måste vara infört senast 1 januari 2027. Så har ni ofullständig FNI av förpackningar idag, alltså endast insamling av till exempel papper och plast, måste ni införa FNI av resterande förpackningsslag senast 1 januari 2027.
Fastighetsägare som idag saknar FNI av förpackningar har fram till 2027 på sig att införa detta. Du gör både miljö och dina boende en stor tjänst genom att införa kärl för förpackningar och tidningar så fort som möjligt.
Du som fastighetsägare är ansvarig att tillhandahålla plast för utsortering av förpackningar av papper, plast, metall och glas. Och också gärna för tidningar. Lösningen kan vara till exempel gemensamt utrymme i fastigheten, behållare på gården eller miljöhus. Fram till att FNI är infört måste de boende lämna sina förpackningar på en återvinningsstation (åvs) eller återvinningscentral (åvc).
Då behovet av insamling av olika sorters avfall ska så i proportion till antalet boende kommer LSR se över volymerna för restavfallet under 2024 för eventuella justeringar.
Riktlinjer och vägledning hittar du i Avfall Sveriges handbok.
Senast 2027 ska FNI vara på plats. Men LSR uppmuntrar dej som fastighetsägare att införa FNI redan nu eller så fort det är möjligt. Det finns nämligen flera fördelar:
Ersättning till fastighetsägaren:
LSR ersätter dej som fastighetsägare för en del av insamlingen av förpackningar. Ersättningen kommer på fakturan från LSR i form av ett avdrag. Ju fler förpackningsslag som sorteras och samlas in desto högre blir ersättningen!
Bättre för miljön:
Erfarenheten visar att återvinningen ökar rejält när vi sorterar förpackningar och tidningar fastighetsnära jämfört med om man hänvisar till en åvs. Samtidigt minskar mängden restavfall som går till förbränning. Vilket innebär att antalet kärl och tömningar kan minskas. Vinst för dej och miljön!
Ökad service:
Boende i fastigheten lämnar sina förpackningar och tidningar på fastigheten istället för att ta sig till återvinningsstation (åvs) eller återvinningscentralen (åvc). Enkelt och praktiskt!
Du väljer en av de entreprenörer som LSR tecknat avtal med. Här kan du läsa mer om vad som gäller.
Ja! Att sortera avfall är obligatoriskt för alla enligt lag. Förpackningar, mat- och restavfall ska sorteras separat precis som trädgårdsavfall, farligt avfall, elavfall och grovavfall.
Saknas möjligheten till FNI av förpackningar och tidningar behöver de boende istället lämna detta på åvs fram till 1 januari 2027 då FNI ska vara införd.
Hämtningsintervall och storlek på behållare ska stå i proportion till behovet av borttransport av respektive avfallsfraktion (från fastigheten).
Brister i sorteringen kan innebära att avfallet inte hämtas eller att ni debiteras en eftersorteringsavgift. Detta enligt gällande avfallstaxa.
Ja, men bara fram till 1 januari 2027 då FNI enligt lag ska vara infört.
Förpackningar av trä och övriga förpackningar av textil, keramik och porslin lämnas också på åvc. Även skrymmande förpackningar kan lämnas på åvc eller åvs.
Du gör både miljö och dina boende en stor tjänst genom att införa kärl för förpackningar och tidningar så fort som möjligt.
Du som fastighetsägare avgör själv hur FNI av förpackningar ska införas – gemensamt utrymme i fastigheten, kärl på gården eller miljöhus. Tänk på att det finns utrymme att samla in alla fem förpackningsslag (plast, papper, metall, färgat- och ofärgat glas) senast 1 januari 2027.
Behöver du bygga om så tänk på att söka bygglov i god tid.
Brister i sorteringen kan innebära att avfallet inte hämtas eller att ni debiteras en eftersorteringsavgift. Detta enligt gällande avfallstaxa.
För att verksamheter ska få dela behållare för insamling av förpackningar med hushåll ska detta enligt lag anmälas till kommunen. Anmälan gör du som fastighetsägare här.
Mått i centimeter:
140 liter (endast matavfall) Bredd 48, Djup 55, Höjd 107
190 liter (endast restavfall) Bredd 55, Djup 69, Höjd 108
370 liter (rest-eller trädgårdsavfall) Bredd 77, Djup 81, Höjd 107
660 liter (restavfall) Bredd 135, Djup 78, Höjd 122
Tänk på att måtten är ungefärliga då de skiljer mellan olika fabrikat.
Riktlinjer och vägledning för antal kärl, avfallsvolymer och avfallsutrymmen hittar du i Avfall Sveriges handbok (sidan 20).
Nedan tabell ger en indikation vad som brukar behövas. Tänk på att om det är många småbarnsfamiljer som är boende kan ytterligare kärl för restavfall krävas i storleken 190 eller 370 liter.
Avfallsutrymmet ska dimensioneras så att det är möjligt för avfallet att återvinnas. Vid utformning av ett avfallsutrymme är det bra att tänka på att mängderna avfall kan variera över tid. Det kan vara alltifrån ny lagstiftning till ändrade konsumtionsmönster. Eller ett skifte från många seniorer i ett bostadsområde till många barnfamiljer. Ta därför höjd för eventuella förändringar i framtiden.
Mer information hittar du i Avfall Sveriges handbok (sidan 10-15).
Bild: Avfall Sverige
Med dragväg avses avståndet mellan behållare och hämtningsfordonets uppställningsplats. Det är den väg som hämtningspersonalen drar eller skjuter behållaren.
Dragväg ska hållas i sådant skick att behållare utan svårighet kan förflyttas. Vid varje hämtningstillfälle ska dragvägen vara jämn och hårdgjord (asfalt, plattor, sten eller hårt packat grus) samt fri från hinder, snö och halka. Dragvägen ska ha en fri bredd på minst 1,2 meter vid rak passage. Där dragvägen ändrar riktning ska bredden vara minst 1,35 meter. Lutningen mellan avfallsutrymme och hämtningsfordonets uppställningsplats bör inte överstiga 1 meter på 20 meter och får vara högst 1 meter på 12 meter. I övrigt hänvisas till gällande rekommendationer från Arbetsmiljöverket.
Dragväg får inte överstiga 30 meter. Om avståndet, mätt från avfallsutrymmets mittpunkt och hämtningsfordonets bakre del, överstiger 30 meter behöver behållarna placeras på uppställningsplats inom 30 meter från fordonets bakre del vid hämtningstillfället.
LSR kommer ersätta fastighetsägaren för en del av kostnaderna för insamling av förpackningar. Ni som redan idag betalar för att få förpackningar hämtade kommer alltså minska era kostnader framöver.
Du som fastighetsägare avtalar upplägg och pris med godkänd entreprenör. I avfallstaxan som gäller från 2024 har fullmäktige beslutat om vilket högsta pris som entreprenören får lov att ta ut av dej som fastighetsägare, så kallad maxtaxa. Ta gärna in offerter för det upplägg och pris som passar era behov och möjligheter bäst.
Avfallstaxan för 2024 kommer finnas tillgänglig på lsr.nu i december 2023.
Ersättning kommer ursprungligen från producenterna som tillverkat förpackningarna. Producenterna ersätter kommunerna (LSR) för insamlingen av förpackningar. Därefter ersätter LSR i sin tur fastighetsägaren för en del av kostnaderna för insamlingen.
Ersättningen kommer på fakturan från LSR i form av ett avdrag. Fastighetsägaren får ersättning från 1 januari 2024 och det kommer att stå specificerat på fakturan.
Nej, tidningar omfattas inte längre av det så kallade producentansvaret utan det är kommunernas ansvar att samla in och hantera detta material. Därför omfattas inte tidningar av den ersättning som du som fastighetsägare får för förpackningar.
Du kommer få en faktura från entreprenören och en från LSR:
Från LSR:
Från entreprenören: