Hög tid att minska soporna.

Så här långt har vi bara tillgång till en enda planet. Så det är hög tid att ta hand om den lite bättre. Och vi kan faktiskt alla göra en insats. Genom att minska soporna, till exempel. Då spar vi på jordens resurser och bidrar samtidigt till mindre utsläpp av växthusgaser.
Tips och trix visar vad du kan göra rent praktiskt för att minska soporna. Här finns också länkar till sajter som är både givande och roliga. Där kan du lära dej ännu mer om en sopsnål attityd till vardagen.

Tips och trix för mindre sopor.

Satsa på att köpa begagnade prylar i stället för nya.

Grejor du inte behöver kan du sälja eller byta. Eller ge bort på till second hand. Många leksaker kastar vi i onödan.

Laga grejor och kläder som gått sönder i stället för att kasta och köpa nytt.

Låna verktyg av grannen – alla behöver kanske inte egen borrmaskin.

Köp grejor som håller länge.

Tacka nej till onödiga förpackningar. Som den där påsen man alltid får i affären när man köper minsta pryl.

Återanvänd plastkassen eller ta med en tygkasse och handla maten i. Nu använder vi runt 700 miljoner plastkassar varje år i Sverige. Bara för att bära hem maten.

Satsa mindre pengar på grejor och mer på att göra något kul, häftigt eller mysigt. Upplevelser på egen hand eller med familj, polare och jobbkompisar.

Tacka nej till reklam i brevlådan.

Skippa pappersfakturor och betala räkningarna på internet.

Drick kranvatten i stället för flask- och burkvatten. Då blir det inga sopor alls.

Planera inköpen så du inte köper mer mat än du behöver.

Ät upp käket eller frys in det. 57 procent av vårt matavfall är helt onödigt.

På matrester kan du ordna fina fester.

Bäst före-datum är ingen lag – kolla, lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Slangintematen.se

Matsvinn.se

Matsvinnet.se

Livsmedelsverket tipsar om hur du minskar matsvinnet.

Naturvårdsverket har mer info om matsvinn.

Länge Leve Prylen.

Länge Leve Prylen är ett samarbete mellan LSR, NSR och Nårab och startade 2015. Länge Leve Prylen är en uppmaning för att minska prylsvinnet och låta prylarna få ett längre liv.

Varje dag slutar många prylar sina liv på återvinningscentralen, ofta i onödan för att ersättas av nya prylar. På Länge Leve Prylens hemsida kan du träffa flera prylräddare och få återbrukstips!

Kunskap och annat hållbart kul.

LSR har för tillfället inget eget undervisningsmaterial till skolorna i Landskrona och Svalöv. Men det finns andra i vår bransch som har tagit fram bra och kul material.

Natur- och miljöboken. Grundskolans årskurs 4-6 kan utan kostnad beställa Natur- och miljöboken från Svenska Kunskapsförlaget. Den är ett läromedel i natur- och miljökunskap. Idén är att ge barnen bra miljökunskaper så vi kan få hållbar utveckling och bättre miljö i framtiden.

Håll Sverige Rent. En ideell och obunden stiftelse, instiftad av Naturvårdsverket och Returpack AB. Här kan du hitta en hel del material. Bland annat i form av deras största projekt för skolor, Grön Flagg.

sopskolan.se. Här kan du lära dej mer om hur du ska göra med olika sorters sopor. Du kan också testa dina kunskaper när gäller sånt som farligt avfall och elavfall. Det är Avfall Sverige som har tagit fram sajten.

Bamsetidningen. På Förpacknings- och tidningsinsamlingens sajt kan du beställa Bamsetidningen som handlar om återvinning av förpackningar och tidningar. Den är gratis för alla barn i exempelvis förskolor, daghem och förskoleklasser.

One planet. Sajt för ungdomar där du kan klicka dej fram till din egen klimatsmarta livsstil. Här får du förklaringar på hur vi bättre kan hushålla med jordens resurser. Du får också tips på material och arbetsuppgifter du kan jobba med. Det är regionala avfallsbolaget i norra Stockholm Sörab som har skapat hemsidan.

sopspelet.se. Här spelar du en mask som ska ta vara på sopor som människor slänger omkring sej – restavfall, matavfall, förpackningar och farligt avfall. Sopspelet är utvecklat av Vividice tillsammans med Trollhättan Energi AB.

Kliv upp i avfallstrappan!

När det gäller att ta hand om soporna från hushållen är vi duktiga. I Sverige återvinner vi nu drygt 99 procent. Men viktigare än att återvinna är att se till så vi inte skapar så mycket sopor. Det är vi dåliga på. Mellan 1994 och 2015 ökade den totala mängden hushållsavfall i Sverige med 34 procent. Det minskar lite under lågkonjunktur, men när ekonomin tar fart går sopmängderna upp igen.

Så nu måste vi helt enkelt bli bättre på att minska på soporna. Tips hittar du på Bli sopsmart!

EU:s avfallstrappa bygger på ett EU-direktiv och gäller alltså som lag. Trappan visar vad som är bäst och sämst för miljön när det gäller att ta hand om våra sopor. Bäst är att se till så det inte blir nåt avfall. Sämst är att deponera, alltså att lägga soporna på tippen eller deponin.

Minska avfallet.
Se till att sopor inte uppstår.

Återanvänd produkter.
Exempelvis returflaskor av glas som kan användas många gånger.

Återvinn material.
Exempelvis burkar av aluminium som blir nya burkar.

Återvinn energi.
Exempelvis genom förbränning för uppvärmning.

Deponera.