Ditt sopansvar.

Det du behöver ha järnkoll på om du har sopkärl.

När ska mina kärl stå ute för tömning?

Dina sopkärl ska stå ute från 06.00 på tömningsdagen. Och vi har fram till 21.00 på oss att tömma dina kärl.

Hur placerar jag ut sopkärlen?

Dina sopkärl ska vara uppställda så du underlättar för oss när vi ska hämta. Du placerar kärlen så dom kan hämtas med sidlastande bil där vi använder oss av det och baklastande bil där vi använder det.

Placera kärlet max 1,5 meter från körbanan. Framsidan av kärlet ska vara vänd mot fastigheten och hjulen mot sopbilen om den är baklastande. Om bilen är sidlastande ska framsidan av kärlet vara vänd mot sopbilen och hjulen mot fastigheten.

Placera kärlet så det är fritt från hinder 0,5 meter runt kärlet.

Svängrum och vägbredd


Det är fastighetsägarens ansvar att ge utrymme åt bilen som hämtar avfallet. Storlek och standard på enskild väg och tomtmark ska vara tillräcklig för fordonet. Tänk på att grenar och buskar som växer ut över vägen kan behöva tas bort. Bilen som hämtar avfallet behöver 4 meter fri höjd och en vägbredd på 3,5 meter. Vägen ska vara röjd till en bredd på 5,5 meter. Fordonet ska också kunna vända på platsen där avfallet hämtas.

Vad gäller när jag vill bygga in kärl?

Tänk på att ställa sopkärlen på plan mark så dom står stadigt. Det behövs också lite fri yta runt kärlen. Om det finns grejor inom 50 centimeter från kärlen – som häckar, staket, stolpar eller annat – kommer sopbilen inte att tömma dina sopor.

Överfullt kärl?

Du får inte fylla kärlet så att avfallet når över kärlkanten eller så att locket inte stänger av sin egen vikt. Då är kärlet överfullt och vi kan inte tömma det. Det är fastighetsinnehavarens ansvar att se till att innehållet i behållaren packas så att avfallet av egen vikt faller ur behållaren vid tömning. Kärlet får inte heller vara så tungt att det blir problem att flytta det. Mot avgift kan du få extra tömning om kärlet är på väg att bli överfullt.

Vad gör jag med påsar som är kvar i kärlet efter tömning?

Det är ditt ansvar att se till så att avfallet kan falla ur kärlet av egen kraft när vi tömmer det. Kratta gärna runt lite försiktigt med en räfsa eller pinne innan kärlet ska tömmas. Då får du loss påsar som kanske sitter fast. Problem med påsar som fastnar kan du förebygga genom att lägga tidningspapper i botten av kärlet.

Kan jag få extra hämtning?

Ja, mot en avgift kan du få extra hämtning. Mejla i så fall oss på kundtjanst@lsr.nu.

Rätt påse till matavfall?

Det är riktigt viktigt att du alltid lägger matavfallet i papperspåsar som är godkända för matavfall. Alla andra påsar förstör matavfallet. Lika illa är det om du lägger påsen för matavfall i en annan påse innan du slänger avfallet. Läs mer om påsen för matavfall här.

Läcker påsen för matavfall?

Om du vill undvika läckage kan du lägga lite tidningspapper i botten på påsen för matavfall. Du kan också använda dubbla påsar – bara det är rätt sort!

Vad är restavfall?

Restavfall är sånt som diskborstar, blöjor, snus, bomullstussar, tamponger, dammsugarpåsar, fimpar, blomkrukor, kuvert, tuggummi, kattsand, disktrasor och trasiga skor. Plus leksaker utan batteri, böcker med hårda pärmar och husgeråd som porslin och lakan.

Lär dig allt om sortering i vår sorteringsbroschyr här. 

Vad är matavfall?

Matavfall är till exempel skal från frukt och grönsaker, kaffe- och tesump med filter, råa och lagade matrester, äggskal, snittblommor (som du har i vas), hushållspapper, fiskrens och räkskal.

Läs mer om ditt matavfall här.

Kompost i kärlet för matavfall?

Kompost är trädgårdsavfall och ska aldrig hamna i kärlet för matavfall. Ditt matavfall skickar vi iväg för att göra biogas och biogödsel av. Matavfall går aldrig till kompostering. Därför är det viktigt att trädgårdsavfall inte hamnar i det bruna kärlet för matavfall. För då blir det förstört.