Pengar att spara på nya rätter.

3 december, 2018

När det gäller matavfall är det våra svenska hushåll som hamnar i skamvrån. Och under stora helger – som jul och nyår – slänger vi mat på löpande band. Mycket av det helt i onödan. För med dina rester kan du ordna nya fester.

Statistiken från Naturvårdsverket är däremot inte så festlig. År 2016 var den totala mängden matavfall i Sverige förfärliga 1 255 000 ton. Och värstingen i klassen är alltså hushållen. Här kastar vi hela 97 kilo per person och år, totalt 938 000 ton. Långt efter oss kommer jordbruk och fiske in som tvåa med 10 kilo per person. Tätt följda av restauranger och storkök på delad tredjeplats med 7 kilo.

En del av matavfallet kan vi inte undvika. Det gäller till exempel kycklingben och skal från nötter, frukt och grönt. Men rätt mycket kan vi låta bli att slänga. Som mat vi kunde ätit innan den blev för gammal och frukt och grönsaker som fått skrumpna och mögla. Ganska mycket pengar kan vi spara också. Enligt Livsmedelsverket uppåt 6 000 kronor per år för en familj på fyra som undviker onödigt matavfall.

Så vad göra med all jul- och nyårsmat som ingen orkade äta upp? Helt nya rätter! Tips och recept hittar du när du följer länkarna här.

 

coop.se/recept/rester/

vardagspuls.se/mat–recept/laga-mat-pa-julens-rester/

mytaste.se/recept?q=mat+på+rester

arla.se/recept/teman/laga-gott-av-rester/

ica.se/buffe/artikel/minska-matsvinnet/

koket.se/nya-ratter-med-gamla-rester