Hög tid att rädda havssköldpaddan.

27 september, 2018

 

I Landskrona och Svalöv samlar eleverna in plast utanför skolorna under oktober. Vi kallar det Plastjakten och den pågår i en månad. En viktig uppgift, för långt ifrån all vår plast blir kvar på land. Cirka 10 miljoner ton landar i haven varje år.

Detta drabbar bland annat havssköldpaddorna, som tror att plasten är maneter och äter den. Sköldpaddor som gör det misstaget dör av svält. Oäkta karettsköldpadda, den näst största havssköldpaddan, är i dag starkt hotad. Om sköldpaddorna ska överleva måste vi få bort plasten från världshaven.

Inte omöjligt uppdrag

Det låter som ett omöjligt uppdrag. Men tack vare 20-årige Boyan Slat från Nederländerna kan målet faktiskt vara inom räckhåll. Hans organisation The Ocean Cleanup hårdsatsar för att få bort 50 procent av plasten från Stilla Havet inom 5 år. Slutmålet är att världshaven ska vara helt fria från plast 2050.

Pengar till att rensa haven

För varje skolklass som deltar i Plastjakten anslår vi på LSR 1 000 kronor. Vi skänker alla pengar vi får in till The Ocean Cleanup. Mer om den organisationen hittar du på theoceancleanup.com.

Över 1000 elever i år

Förra året deltog 16 klasser i Plastjakten. Resultatet blev att eleverna samlade in 200 kg plast och genom LSR skänkte 16 000 kr till The Ocean Cleanup. I år är nästan 50 klasser och sammanlagt över 1000 elever engagerade i jakten.