Plastjakten – hög tid att rädda havssköldpaddan!

28 september, 2020

I Landskrona och Svalöv samlar eleverna in plast utanför skolorna under oktober. Vi kallar det Plastjakten och den pågår i tre veckor. En viktig uppgift, för långt ifrån all vår plast blir kvar på land. Cirka 10 miljoner ton landar i haven varje år.

Detta drabbar bland annat havssköldpaddorna, som tror att plasten är maneter och äter den. Och de som gör det misstaget dör av svält. Den näst största – oäkta karettsköldpadda – är i dag starkt hotad. Om sköldpaddorna ska överleva måste vi få bort plasten från världshaven.

Inte omöjligt uppdrag
Det låter som ett omöjligt uppdrag. Men organisationen The Ocean Cleanup hårdsatsar för att få bort 50 procent av plasten från Stilla Havet inom 5 år. Slutmålet är att världshaven ska vara helt fria från plast 2050.

Pengar till att rensa haven
För varje skolklass som deltar i Plastjakten anslår vi på LSR 1 000 kronor. Vi skänker alla pengar vi får in till The Ocean Cleanup. Mer om den organisationen hittar du på theoceancleanup.com.

Genom Plastjakten har elever i Landskrona och Svalöv redan tidigare gjort en stor insats. Förra året samlade 2 300 elever i 93 klasser från 17 skolor in hela 1 140 kilo plast i närmiljön. Det motsvarar cirka 40 000 små PET-flaskor.

För mer information om Plastjakten kontakta projektledare Mimmi Sjögren Richt på 0418-450 106 eller min@lsr.nu.